Евродепутатите от ГЕРБ предупредиха европейски лидери за наличието в Сърбия на

...
Евродепутатите от ГЕРБ предупредиха европейски лидери за наличието в Сърбия на
Коментари Харесай

Евродепутати алармират за репресии срещу граждани с българско самосъзнание в Сърбия

Евродепутатите от ГЕРБ предупредиха европейски водачи за съществуването в Сърбия на евентуални " черни описи " на книги и за възпрепятстването на сръбски жител с българско съзнание да внесе на територията на страната книга на български стихотворец, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ.

В писмо до докладчика на Европейския парламент за Сърбия Владимир Билчик, до ръководителите на Европейската комисия и Европейския съвет, до еврокомисаря по разширението и други евродепутати, се споделя случая с ръководителя на неправителствената организация „ Глас “ Александър Димитров. Той не беше позволен да влезе в Сърбия с три екземпляра от книгата „ Елегия за Краището. Съдбата на българите в Западните околности “ на Едвин Сугарев, макар че няма възбрана за внасяне на тази книга. Димитров прекарал пет часа на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рибарци – Олтоманци “, само че не получил документ за задържането на книгите, напомнят от партията. 

„ Самият аз съм написал увода за тази книга и знам, че в нея няма нищо провокативно. Книгата просто показва живота на хората в Босилеград и покрайнините през предишния век. Всъщност се концентрира върху рецензии към българските управляващи, а не към сръбските ”, сподели евродепутатът Андрей Ковачев, който е и член на Комисията по външни работи на Европейския парламент, представен в прессъобщението.

В писмото си евродепутатите подчертават, че е неприемливо за европейска страна в 21-ви век, още повече която кандидатства за участие в Европейския съюз, да се държи като тоталитарен режим от средата на 20-и век, осведомят от партията.

На 9 август Александър Димитров описа по телефона за Българска телеграфна агенция, че часове сръбските гранични и митнически управляващи не го позволяват да влезе на територията на Сърбия поради книги на български език, които носи в колата си. Не нарушавам закона и управляващите нямат никакъв мотив да ме тормозят, сподели още Димитров, който е стрингер на Българска телеграфна агенция в Босилеград, и съобщи, че си знае правата, съгласно които може да носи до три книги с едно заглавие през митницата.

Вчера от Министерство на външните работи оповестиха, че посолството на България в Белград има инструкции за деяние за случая, при който Александър Димитров беше арестуван на сръбската граница. Същия ден дипломат Петко Дойков връчи вербална нота на сръбската страна с искане за уточнения по отношение на случая. От сръбска страна бе стихотворец ангажимент за даване на отговор допустимо най-бързо.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР